שיח על גינון עם רן נחום

ניתוח שיחה עם רן נחום על גינון מקצועי

השיחה עם רן נחום, אגרונום ומוֹמחה בגינון, בפודקאסט "שיח על גינון", מעלה נושאים ותובנות חשובות בנוגע לגינון, טיפול בעצים, תכנון גינות וכלי עבודה.


סיכום תמציתי של הנקודות המרכזיות:

הרקע של רן נחום: רן הוא אגרונום בעל ניסיון רב בתחחום הגינון, החל את דרכו כגנן וכעת מתמקד בייעוץ אגרונומי.
הקים את הערוץ שלו ביוטיוב מתוך רצון לשתף ידע אמיתי ונקי עם הציבור, ללא מניעים של פרסום או חסויות.
חשיבות התכנון:

תכנון הגינה הוא קריטי להצלחתה, "בניתם בית, קניתם בית... תשקיעו בתכנון."
יש לחשוב על מיקום העצים, צל ושמש, פינת ישיבה, אזורי משחק לילדים, סוגי אדמה, השקיה, ניקוז מים ועוד.
מומלץ להיעזר בבעל מקצוע כמו הנדסאי נוף, אדריכל נוף או אגרונום מנוסה לקבלת ייעוץ מקצועי.
"החל מלהביא בעל מקצוע שיתכנן, להתייעץ, לחשוב."
טעויות נפוצות: "התקלה הכי גדולה אבל זה בעצם להגיד כל התקלות הכי נפוצות הם תקיעה של עצים."
שתילה לא נכונה, חוסר קומפוסט, השקיה ודישון לא נכנס.

"ההשקיה, דישון, אוויר בקרקע. זה הבייס הראשוני. התקלה הכי נפוצה שאני רואה."
כיסוי צבר שורש - האזור בין השורש הראשון לגזע חייב להיות יבש, "העיניים תמיד רטובות, הפה רטוב, האור יבש".
גיזום לא נכון וחוסר חזון בנוגע לעיצוב העצים לאורך זמן, "לבוא לגזום מנפי שלט בעץ בן 10 שנים זה כבר בעיה מאוד קשה.".
חשיבות השימוש בקומפוסט: קומפוסט איכותי הוא חיוני לבריאות הקרקע ותורם להתפתחות הצמחים, "אנשים לא שמים מספיק קומפוסט באדמה לפני השתילה. לפזר אחרי זה מלמעלה זה עולם אחר."
עלים בגינה: עלים תורמים לקרקע ולמגוון הביולוגי, "האם מבחינה אגרונומית עלים תורמים לצמח, תורמים לסביבה? כן."
ניתן להשתמש בעלים כחיפוי קרקע, אך יש לקחת בחשבון שזה לא מתאים לכל אחד, "אנחנו הגורם הבעייתי פה שאם כן טוב לנו עלים או לא טוב לנו."
גיוון צמחים: מומלץ לשלב מגוון מיני צמחים בגינה, "האם מבחינה ביולוגית עדיף לי לגוון כן."
גיוון מסייע במניעת התפשטות מזיקים, "המזיק הזה תוקף רק הדרים לצורך העניין אז יהיה לו פתאום לא יודע עץ מנגו שהוא הוא לא מתמודד איתו."

כלים נטענים:

הדור החדש של כלים נטענים הוא תחליף מצוין לכלים המונעים בנזין, "ביום שאתה יכול לקנות סט כלים במחיר סביר שהוא שווה לבנזין ולעבוד איתו יום עבודה... עברנו את המחסום הזה."
יתרונות הכלים הנטענים: שקט, נוחות, אמינות, ידידותיים לסביבה, "אין את זה בנטענים. שוב פעם אני לא משווק, אני לא ממומן, לא משלמים לי. זה ככה זה עובד."
מומלץ לבחור במערכת כלים של חברה אחת כדי לנצל את הסוללות בצורה אופטימלית, "אתם כמעט חייבים להצמד לחברה הזאת."
חשוב לשמור על הסוללות מפני חום גבוה, "להחזיק סוללה בארגז של טנדר ביולי אוגוסט בישראל לא מומלץ."

השיחה עם רן נחום מספקת ידע רב ערך לכל מי שמתעניין בגינון, בין אם גנן מקצועי ובין אם חובב גינון. הדגש העיקרי הוא על תכנון נכון, שימוש נכון בכלים וחומרים, והבנת הצרכים של הצמחים והסביבה.


תובנות מרכזיות מהשיחה עם רן נחום, אגרונום:

השיחה עם רן נחום, אגרונום בעל ניסיון רב בתחום הגינון, עסקה במגוון נושאים וחשפה תובנות חשובות בנוגע לתכנון, הקמה ותחזוקה של גינות, לצד טיפים מעשיים ועצות מקצועיות.

חשיבות התכנון: "קניתם בית, השקעתם, הבאתם אדריכלים, מעצבי פנים, טייחים, רצפים, כל עולם באלי מקצוע. תשקיעו בתכנון". רן מדגיש שלאחר ההשקעה הרבה ברכישת בית, תכנון הגינה הוא שלב קריטי להצלחתה בטווח הארוך.
"החל מלהביא בעל מקצוע שיתכנן, להתייעץ, לחשוב. שעת ייעוץ עם הנדסאי נוף או אדריכל נוף, אגרונום שקצת ראה דברים". התייעצות עם בעל מקצוע חיונית לתכנון נכון ולמניעת טעויות שעלולות לעלות בכסף רב ובתסכול.
"תכנון מרחב, קומפוסט, כמויות, השקיה, התאמת עצים, א מדשנות, שזה עולם שלם. אז איזה סוג דשא וו וללמוד מוד לעשות סדר בדברים ורק אז לצאת לביצועה". התכנון צריך לכלול מגוון רחב של היבטים, החל מסוג הקרקע, דרך מערכת ההשקיה, ועד לבחירת הצמחים והעצים המתאימים לתנאי הסביבה.
טעויות נפוצות: "התקלה הכי נפוצה שאני רואה. וזה גם נורא קל. בסדר? להגיד תכנון זה משהו נורא גדול. זה לשבת ובעלי מקצוע ולתכנן וכן הלאה. שטילה נכונה, קצת קומפוסט, קצת דישון, השקיה נכונה". רן מציין שלוש טעויות נפוצות הן שטילה לא נכונה, היעדר קומפוסט והשקיה לא נכונה.
"כיסוי צבר שורש זה התקלה הכי פשוטה" כיסוי צבר השורש, האזור שבין השורש הראשון לגזע העץ, גורם לתמותת עצים רבים.
"בעולם הגיזום שאין תוכנית, שאין חזון ואלה דברים שראית בכמה אנחנו 10 דקות שלוש בעיות מאוד עיקריות שבשנייה פותרים אותם רק להקשיב לפודקאסט הזה". חוסר תכנון בגיזום גורם לנזקים קשים לעצים.
גיזום: "אנשים לא יודעים מה הם גוזמים. הם הם לא גוזמים. הם נותנים לעץ סתם לגדול ונוצר איזה בליל כזה ואז אתה בא אחרי 10 שנים לעצים ולבוא להתחיל לגזום אותם אחרי שהעץ כבר בן 10." גיזום חשוב מהשלבים הראשונים של העץ.
"לבוא לגזום מנפי שלט בעץ בן 10 שנים זה כבר בעיה מאוד קשה. א אז בעולם הגיזום שאין תוכנית, שאין חזון ו והלה דברים שראית בכמה אנחנו 10 דקות שלוש בעיות מאוד עיקריות שבשנייה פותרים אותם רק להקשיב לפודקאסט הזה".
כלים: "ביום שאתה יכול לקנות סט כלים במחיר סביר שהוא שו לבנזין ולעבוד איתו יום עבודה בין אם אתה גנן לבין אם אתה פרטי במחיר הוגן. לא עכשיו כלי גינון בגלל שזה ניתן ב-30,000 שק סביב. אז קודם כל עברנו את המחסום הזה". הכלים הנטענים הגיעו לרמת ביצועים המאפשרת להם להחליף את הכלים המונעים בבנזין. "אני תמיד אומר לבעלי מקצוע קחו את הבסיס מכסחת חרמש ואולי אפילו מגזמת או מפור". מומלץ להתחיל עם כלי בסיסי ולראות האם המעבר לכלים נטענים מתאים לכם. "לא משנה איזה חברה בחרתם, אתם כמעט חייבים להצמד לחברה הזאת. למה? כי דיברנו שאחד המוצרים הכי יקרים זה סוללות וסוללה מגיעה עם הטן ובדרך כלל מתחילים מסוללה 2 אני לא ממליץ להתחיל עם סוללה אחת כאילו איזה באסה זה לעבוד בגינה נגמר הסולה עכשיו אני צריך לנוח אז מינימום שתי סוללות ומעלה ואז קניתם מפוח של חברה X ורוצים לגזמת שחברה Y זה לא עובד באותם מתנים לא עובד באותם סוללות לכן תעשו סקר שוב".

השיחה עם רן נחום חשפה את החשיבות הגדולה של תכנון נכון, הקפדה על עקרונות בסיסיים כמו שטילה והשקיה, ותחזוקה נכונה של הגינה. כמו כן, רן שיתף בתובנותיו מניסיונו הרב והדגיש את היתרונות של הכלים הנטענים בגינון.


ציר זמן:

ילדות ונעורים: רן נחום נולד וגדל בצהלה, אך עבר לגור במשק בתלמי מנשה באר יעקב. לא אהב ללמוד בבית הספר.
אחרי הצבא: חיפש עבודה להרוויח כסף לטיול אחרי הצבא. התחיל לעבוד כגנן שכיר. התחלת דרכו כעצמאי: הפך לעצמאי בתחום הגינון כי "קשה לו שאומרים לו מה לעשות."
התחיל לפתח את יצר הסקרנות והשאלות בתחום.
לימודים והשכלה:
עשה קורס מתכנן השקיה וגינון סוג 2, אך זה לא הספיק לו.
הבין שהוא חייב ללמוד אנגלית, לשפר בגרויות ולעשות פסיכומטרי.
עבד קשה במשך כ-10 שנים כדי להתקבל לפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית בירושלים.
סיים תואר ראשון ותואר שני בחקלאות.
הקמת עסק לאחזקת גינות:
במקביל ללימודים, ניהל חברת גינון ואחזקות במשך כ-15 שנה.
סגר את החברה לפני כשנתיים ועבר לייעוץ אגרונומי בלבד.
המעבר לייעוץ אגרונומי:
עבר לייעוץ אגרונומי, תוך שמירה על 5 גינות "לכיף" ולצורך חומרים לצילום.
הקים קבוצות וואטסאפ וקו טלפון נפרד כדי לענות על שאלות בתחום הגינון.
החל ליצור סרטוני הדרכה ביוטיוב.
היום:
מוכר כיועץ אגרונום מומחה, בעיקר בתחום הנוי.
ממשיך לייעץ ללקוחות פרטיים, חברות גינון, עיריות, ומוסדות.
מייצר תוכן מקצועי ביוטיוב ובפלטפורמות נוספות.
דמויות:
רן נחום: אגרונום, יועץ גינון, ויוצר תוכן. החל את דרכו כגנן עצמאי, עבר ללימודים אקדמיים, והקים עסק לאחזקת גינות. כיום, מתמקד בייעוץ אגרונומי ומעביר ידע דרך הרשתות החברתיות. בעל תשוקה לתחום הגינון, לכלי עבודה איכותיים ולשיתוף ידע.
עמית שמר מנכ"ל ש.ונציה: מנחה הפודקאסט "שיח על גינון" מראיין את רן נחום בפודקאסט.
מתעניין בתחום הגינון, במיוחד בצד החובבני והביתי. מעריך את השילוב של רן בין אגרונומיה לכלים.
סבא של רן נחום (מצד האם): מהנדס במפעל טקסטיל בדימונה. השפיע על רן מבחינת הצורך לסדר ולתקן דברים.
אבא של רן נחום: מתואר כ"פחות מסודר" ו"לא יודע להבריג עם מברגה." ההפך מהסבא, ואולי בגלל זה רן מצא את האמצע ביניהם.
גננים מקצועיים (מוזכרים באופן כללי): רן מעריך את אלה שעובדים בצורה מקצועית ושיודעים לגזום עצים באופן נכון. עם זאת, הוא רואה גם גננים שלא עובדים מספיק טוב, או שלא מתכננים כמו שצריך.
גוזמים מקצועיים: רן מתייחס אליהם בהערכה על מיומנות הטיפוס שלהם על עצים. אך מציין שבתחום זה יש גם הרבה חוסר מקצועיות שמוביל לפגיעה בעצים ובעצמם.
לקוחות: רן מייעץ ללקוחות פרטיים עם גינות, עיריות, חברות גינון ומוסדות. הוא רואה פער גדול בידע של הלקוחות, במיוחד בתחום התכנון, השתילה, ההשקיה והדישון. אנשי מקצוע בתחום הגינון (באופן כללי): רן מדבר על בעלי מקצוע שונים בתחום הגינון, כמו אדריכלי נוף והנדסאי נוף. הוא מדגיש את החשיבות של תכנון נכון וייעוץ מבעלי מקצוע מומחים.
אנשי חברת סטיל:
רן מדבר באופן חיובי על המוצרים של החברה, ועל הקשר שלו לכלים שלהם.
עמית מציין שרן לא מקבל ספונסרים, והוא רוכש את הכלים בעצמו. המראיין עמית שמר מנכ"ל חברת ש.ונציה יבואן סטיל בישראל. רן מספר על השימוש שלו בכלי גינון של סטיל (למשל, המגזמת, המפוח, המסור, המכסחת)


שאלות נפוצות בנושא גינון וכלים, בהשראת השיחה עם רן נחום

1. איך הגעת לתחום הגינון והאגרונומיה?
המסע שלי לגינון התחיל אחרי הצבא, כשחיפשתי עבודה. התחלתי כגנן שכיר ומהר מאוד הפכתי לעצמאי. מתוך סקרנות, רציתי להבין יותר לעומק את תהליכי הגידול והתחלתי ללמוד לימודי תכנון השקיה וגינון. זה לא הספיק לי והבנתי שאני חייב להעמיק את הידע שלי והתחלתי ללמוד לבגרות, פסיכומטרי ואנגלית ברמה גבוהה כדי להתקבל ללימודי אגרונומיה בפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית. במקביל ללימודים, המשכתי לנהל את עסק הגינון שלי, ולאחר 15 שנה עברתי לייעוץ אגרונומי בלבד.

2. מה החשיבות של הידע האגרונומי בגינון, ואיך אתה משלב אותו עם הידע המעשי?
הגינון הוא שילוב בין אומנות למדע. אגרונומיה מספקת את הבסיס המדעי לגידול צמחים, הכולל את הבנת צרכיהם, תנאי הסביבה המתאימים להם, ושיטות גידול יעילות. הידע המעשי חשוב מאוד וזה ניסיון שנצבר לאורך שנים של עבודה בשטח. השילוב בין השניים מאפשר לי לתת פתרונות מותאמים לבעיות בגינה, תוך התחשבות הן בצרכים הביולוגיים של הצמחים והן ברצונות של בעלי הגינות. אני משתדל להנגיש את הידע הזה לקהל הרחב דרך סרטונים וייעוצים, על מנת להביא לגינון איכותי ומקצועי.

3. מה לדעתך הבעיה הגדולה ביותר בעולם הגינון כיום, ואיך אתה מנסה להתמודד איתה?
הבעיה הגדולה ביותר כיום היא עודף מידע, חוסר סדר בו ומידע לא מקצועי. אנשים נחשפים לכמויות עצומות של מידע באינטרנט, אבל מתקשים לסנן ולמצוא את המידע הרלוונטי והנכון עבורם. הרבה פעמים גם יש הטייה של ספונסרים שרוצים לקדם מוצרים. לכן, אני שם לי למטרה להעביר מידע נקי, אמיתי ומבוסס, תוך התבססות על הידע האגרונומי שלי. אני עושה זאת דרך קבוצות וואטסאפ, סרטונים ביוטיוב, וייעוצים אישיים, על מנת לעזור לאנשים להבין את העקרונות הבסיסיים של הגינון ולקבל החלטות מושכלות.

4. איך אתה משלב בין האהבה שלך לגינון לבין האהבה שלך לכלי עבודה?
החיבור בין גינון לכלי עבודה הוא טבעי עבורי. גדלתי בבית עם אהבה לכלים, ועם השנים למדתי להעריך כלי עבודה איכותיים. כלי עבודה מקצועיים מאפשרים עבודה יעילה, מדויקת ומהנה יותר, וחשוב לי להעביר את המסר הזה לקהל הרחב. אני משתף בסקירות שלי כלים שאני רוכש בעצמי, ללא חסויות, כדי להבטיח אמינות ושקיפות. האהבה לכלים איכותיים היא חלק בלתי נפרד מהאהבה לגינון מקצועי.

5. מהם הטיפים המרכזיים שאתה יכול לתת למי שמתכנן גינה חדשה?
הטיפ המרכזי הוא תכנון מוקדם. אל תתחילו לקנות צמחים לפני שתכננתם את הגינה על נייר. חשבו על המיקום של העצים, השמש והצל, סוג האדמה, מערכת ההשקיה, ואיך הגינה תראה בעוד מספר שנים. השקיעו בתכנון, וקחו ייעוץ מבעל מקצוע. בנוסף, יש להתאים את סוגי הצמחים לאזור המגורים ותנאי הגידול. חשיבות רבה יש לקרקע, ולשימוש בקומפוסט בכמויות נכונות.

6. מהן הטעויות הנפוצות שאתה פוגש בגינות שאתה מייעץ להן?
הטעויות הנפוצות ביותר הן חוסר תכנון, שתילה לא נכונה, כיסוי צבר השורש, שימוש לא נכון במים ובדשן ואי שימוש בקומפוסט בכמות מספקת. בנוסף, הרבה אנשים שותלים עצים בלי לקחת בחשבון את הגודל העתידי שלהם, ואז הם מפריעים למבנה ולסביבה. בעולם הגיזום, הטעות הנפוצה היא חוסר חזון - אנשים לא יודעים מה הם גוזמים ולא מודעים להשפעה של הגיזום על הצמח.

7. האם יש חשיבות לשילוב מינים שונים של צמחים בגינה, ואיך זה תורם לבריאות הגינה?
כן, יש חשיבות רבה לשילוב מינים שונים של צמחים. המגוון הביולוגי תורם לבריאות הגינה, מקשה על מזיקים ומחלות להתפשט, ומושך חרקים מועילים. שילוב של עצים גבוהים, שיחים, צמחים מטפסים ופרחים יוצר מערכת אקולוגית מאוזנת. בנוסף, שילוב של צמחים שונים מאפשר לנצל את המרחב בצורה מיטבית וליצור גינה מעניינת ומגוונת.

8. מהם הדברים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון כאשר בוחרים כלי עבודה לגינה?

קודם כל, להתאים את הכלי לצורך. אם אתה גנן פרטי או חובב גינון, כלי עבודה נטענים הם לרוב הבחירה הטובה יותר – נוחים, שקטים ומתאימים לעבודה יומיומית. עדיף להתמקד בחברה אחת ולקנות את כל הכלים מאותה מערכת, כדי להשתמש באותן סוללות. בנוסף, יש לבחור בכלים איכותיים, שיישארו איתך לאורך זמן ויהפכו את העבודה למהנה יותר. תחזוקה נכונה של הכלים חשובה גם היא, על מנת לשמור על תפקודם לאורך זמן.