הפודקאסט "שיח על גינון" מארח את גיא כהן, המתאר את עצמו כ"כירורג אורתופד עצים". בשיחה נרחבת, כהן משתף את סיפורו האישי שהוביל אותו לעסוק בטיפול בעצים, תוך התמקדות בטכניקות טיפוס ייחודיות ובשיטות גיזום מתקדמות שאינן פוגעות בעץ. הוא מסביר על ההבדלים בין גיזום באמצעות מנוף לטיפוס חבלים, ומדגיש את חשיבות ההבנה הפיזיולוגית של העץ בטיפול בו. כהן דן גם בטכניקות כבילה וקיבוע עצים, מתי כדאי לגזום ומתי להימנע מכך, ומספק טיפים לטיפול נכון בעצים בגינה הביתית, תוך שימת דגש על חשיבה ארוכת טווח ויחס עדין לעצים.




 

נושא מרכזי: שיטות גיזום ייחודיות באמצעות טיפוס וחבלים, אורתופדיה וכבילה של עצים, חשיבות ההבנה הפיזיולוגית של העץ, שיקולים בבחירת עצים וגיזומם, אתיקה מקצועית בתחום הטיפול בעצים והאתגרים הסביבתיים.

נקודות ורעיונות מרכזיים:
הכינוי "המנתח" והגישה הייחודית: גיא כהן מתאר את עצמו כ"חירג באורתופד עצים" ואימץ את השם "המנתח" (surgeon) מכיוון שהוא מטפל ומעריך את חיי העצים. הוא מדגיש את גישת הטיפוס על עצים באמצעות חבלים, בניגוד לשימוש במנופים, דבר המאפשר לו להיות בתוך צמרת העץ ולגזום בצורה מדויקת יותר.
"אז כן אני המנתח כן אז אני מציג את עצמי יותר ככירורג אורתופד עצים ואנחנו נרחיב על זה את הנושא שתבינו שזה לא כל כך מפחיד אבל זו ההגדרה המנתח זה surgon באנגלית אז אני אימצתי את השם המנתח מכיוון שבאמת מה שאני עושה זה לטפל ולהעריך חיי עצים שנמשיך ונעריך על זה בהמשך."
ההתפתחות המקצועית והמעבר לטיפוס חבלים: כהן מתאר את ילדותו בעומר ואת החיבור לטבע ולעצים, לצד עניין טכני. לאחר לימודי הנדסת מכשור ובקרה ועבודה בגינון, הוא נחשף לעולם הטיפול בעצים באופן מקצועי בשנת 1989 ולשיטת הטיפוס הבטוח על עצים. הוא זנח את הגינון והתמקד בגיזום וכבילה של עצים, תוך יישום עקרונות מעולם הטיפוס מצוקים.
"ומאותו רגע שראיתי את זה אז אמרתי אוקיי גיא זה מה שאתה הולך לעשות בחיים..."
"בצורה הכי אה א מקצועית התחלתי א את כל השיטות עבודה שלי למעשה לקחתי מעולם הטיפוס הטיפוס מצוקים איך להגיע לראש המצוק וככה למעשה התחלתי לטפס על עצים בהובלה עצמית..."
יתרונות שיטת הטיפוס בחבלים: כהן מסביר כי שיטתו מאפשרת הערכה מעמיקה יותר של העץ, גישה לנקודות שקשה להגיע אליהן עם מנוף, ומניעת נזק לעץ הנגרם משימוש בדוקרנים. הוא מתאר מערך חבלים מורכב המאפשר בדיקה מקדימה של יציבות העץ ובטיחות מרבית, כולל נוכחות של "מספר שתיים" על הקרקע שיכול להוריד אותו במקרה חירום.
"אני הבנתי שני דברים הדבר הראשון הבנתי שהדוקרנים מכיוון שאני מלווה את העצים הקליינטים שלי זה קליינטים חוזרים רובם ואז יכולתי לראות שאני חוזר לעצים שעבדתי עליהם עם דוקרנים כי מכוון שזה מה שהיה בהתחלה שיש חתיכה של 2 וחצי 4 מטר חלק ואתה צריך לטפס אז אתה צריך דוקרנים בשביל להגיע ל מפתח הבא של העץ ואז ראיתי במשך שנים שהדוקרנים האלה זה נזק בלתי הפיך לחלק מהעצים..."
"ויותר מזה, שיטת העבודה שלי מאפשרת שאם חס וחלילה, עוד לא קרה עד היום, אנחנו רק מתרגלים את זה עם המספר שתיים שלי, שאם קרה לי חס וחלילה משהו בעץ, אם נחתכתי או התעלפתי או נחש או לא יודע מה, אה בכל נקודת זמן המספר שתיים שלי יכול להוריד אותי מהעץ."
אורתופדיה וכבילה של עצים: כהן פיתח תורה שלמה של כבילת עצים, החל משנת 1989. הוא מבחין בין קשירה סטטית (לייצוב עצים נטויים או סדוקים) לדינמית (למניעת שברים תוך שמירה על תנועת העץ). הוא מדגיש את החשיבות של חיבור נכון לעץ, שימוש בטכניקות מתקדמות כמו אוזני הרמה ותבריגים, והימנעות מקשירה היקפית סביב הגזע שעלולה לגרום נזק. הוא גם מסביר את הבעייתיות בשימוש בתמיכות חיצוניות קשיחות ("קביים") שמונעות את תנועת העץ הטבעית ועלולות לגרום לחיכוך ולפטרת.
"ולמעשה פיתחתי את כל תורת הכבילה של העצים. זה התחיל ב-89. יש עצים שעד היום העצים הראשונים שקבלתי עדיין עומדים וממש פיתחתי את כל התורה הזאתי של הקבילה."
"אוקיי, אז קודם כל נבדיל בין שתי קשירות שזה מונחים דרך אגב שאני פיתחתי אותם אינטואיטיבי זאת אומרת שזה נראה לי הכי הגיוני דיברנו על קשירה סטטית קשירה דינמית..."
הבנה פיזיולוגית ארוכת טווח של העץ: כהן מדגיש את החשיבות של ראייה ארוכת טווח בטיפול בעצים, תוך התחשבות בגודל העתידי, השפעה על הסביבה (חשמל, מבנים, שכנים) והתגובה הפיזיולוגית לגיזום. הוא מעודד לחשוב עשרות שנים קדימה ולא רק על המצב הנוכחי.
"...עץ שאתה נוטע עץ אתה צריך להסתכל עשרות שנים קדימה אתה צריך להבין לאיזה מימדים הוא יגיע לאיזה דברים זה אם יש בדרך חשמל או אם הוא נמצא במפנה דרומי של הבית והוא יצא על הבית על הכל את השמש..."
המלצות לבחירת עצים: כהן מציין כי הוא נמנע מהמלצה על עץ ספציפי בשל השינויים הדינמיים והופעת מזיקים ומחלות חדשים. הוא ממליץ ללמוד על סוגי העצים המתאימים לאזור ולצרכים האישיים (גודל, סוג עלווה, פריחה, תחזוקה) מתוך מקורות מידע מקצועיים, ורק לאחר מכן להתייעץ עם גוזם מומחה.
"אני כבר לפני בערך 25 שנה א החלטתי שאני לא ממליץ על עץ ספציפי למרות שאם אני אהיה איזה עץ שאני ממש מאוהב בו אני אומר אני לא ממליץ על עץ מכיוון ש הכל דינמי."
ציוד עבודה: כהן מעדיף כלים קטנים, נוחים ושקטים, ומציין במיוחד את המסורים הנטענים של סטיל. הוא מסביר כי שימוש בכלים שקטים מאפשר לו להיות קשוב לסביבה ולעובד שלו, וכי התערבות מינימלית בעץ באמצעות כלים קטנים יותר מועילה לבריאותו.
"אני תמיד הולך לכלים שהם קטנים א נוחים ושקטים והגליתי לפני המון שנים את את המסורים של סטיל..."
"...כמה שאתה מתערב בעץ פחות ככה הוא רגוע הוא לא מגיב באגרסיביות..."
אתגרים ועצים מיוחדים: כהן משתף מקרים של טיפול בעצים מיוחדים, כולל עץ חרוב עתיק ששרד שריפה גדולה לאחר טיפול מוקדם. הוא מדגיש את יכולתו לטפל בעצים שהוגדרו כמסוכנים ולהימנע מכריתתם על ידי גיזום נכון ואיזון. הוא מתאר כיצד ניתן לשנות את כיוון הנטייה של עץ באמצעות גיזום הדרגתי.
כריתה של עצים: כהן מציין שהוא נמנע ככל האפשר מקריטת עצים וברוב המקרים מוצא פתרונות אחרים. הוא מעיד על מקרים רבים בהם הצליח להציל עצים שאושרו לקריטה על ידי הרשויות.
למי לפנות בנוגע לטיפול בעצים: כהן עובד בעיקר דרך המלצות ומתקשה להשתתף במכרזים. הוא מדגיש את החשיבות בפנייה לגוזמים מומחים בעלי ידע וניסיון.
רגלי תמיכה דינמיות: כהן פיתח שיטה ייחודית לרגלי תמיכה לעצים, המאפשרת לעץ להמשיך לנוע ולגדול באופן טבעי תוך מתן תמיכה נקודתית.
עקרונות גיזום: כהן מסביר כי גיזום מעל גג רעפים ללא הבנה עלול להוציא את העץ מאיזון ולגרום לצמיחת שורשים לא רצויה. הוא מדגיש את חשיבות ההבנה של העץ כאורגניזם חי המגיב לפעולות שלנו. ישנם עצים הרגישים יותר לגיזום ואין צורך לגעת בהם כלל.
אתיקה מקצועית: כהן מספר על ניסיון לא מוצלח ליצור רשימה של גוזמים החתומים על אתיקה מקצועית, בדומה לרופאים. קיימת רשימה של גוזמים מומחים מטעם משרד החקלאות ועמותת אילני ישראל.
עמותת אילני ישראל: כהן היה ממייסדי העמותה המקדמת את ההבנה והטיפול הנכון בעצים, במיוחד בשטח האורבני, באמצעות קורסים והרצאות.
טיפים לבעלי עצים בגינה:
להימנע מהעתקת עצים גדולים לגינה. עדיף לשתול עץ צעיר ולגדל אותו.
לבחור עצים במשתלה שאין להם זוויות חדות בין הענפים.
במקרה של התפתחות ענף עם זווית חדה, לקצר אותו בהדרגה ולא לכרות אותו בבסיס. קיצור עקבי של ענף יגביל את התפתחות הקוטר שלו.
להתחשב בעונות השנה בעת הגיזום. יש עצים שאוהבים גיזום בחום, אחרים בקור, לאחר נשירה או לפני לבלוב. גיזום בעונה לא מתאימה עלול לגרום נזק (למשל, כוויות שמש בקיץ). להכיר את העצים בגינה ולשים לב לשינויים בהתנהגותם (נשירה מוגברת, ענפים יבשים). במקרה של ספק, להתייעץ עם מומחה.

סיכום: כהן קורא להיות עדינים עם העצים, לראות בהם אורגניזם חי ולהעניק להם אהבה, דבר שיחזור אלינו בתועלת רבה.
"להיות עדינים עם העצים אה כן עצים זה באמת אורגניזם חי ומגיב לנו אם אנחנו ניתן לו אהבה אז הוא יחזיר לנו המון אהבה, שנדע לחיות עם העצים ולא לראות בהם מטרה זה אלא רק  את כל הדברים שהם נותנים לנו כתועלת."

https://spoti.fi/3DgvNcx

https://apple.co/3VGicBE

 

שאלות ותשובות בנושא טיפול בעצים עם גיא כהן

איך הגעת לסגנון הגיזום הייחודי שלך, שכולל טיפוס על עצים עם חבלים במקום שימוש במנוף? כילד, נמשכתי לעולם הטכני ולטבע, במיוחד לבית העץ שלי. לאחר לימודי הנדסת מכשור ובקרה, עסקתי בגינון ובגיזום עצים באופן חובבני. נקודת המפנה הייתה חשיפה לשיטות טיפוס בטוחות על עצים ב-1989, שהוצגו על ידי יוסי חייקין. זה הוביל אותי לנטוש את הגינון הכללי ולהתמקד בטיפול בעצים. העדפתי לעבוד עם חבלים ולטפס על העץ עצמו, בתוך הצמרת, מכיוון שזה מאפשר הבנה מעמיקה יותר של מבנה העץ וצרכיו, בניגוד לעבודה עם מנוף שמגבילה את הגישה ומעודדת גיזום מופרז.
מהם ההבדלים העיקריים בין שיטת הטיפוס והגיזום שלך לשיטות אחרות, כמו שימוש במנוף? ההבדל המרכזי הוא הגישה האישית והמעמיקה לעץ. טיפוס עם חבלים מאפשר לי להיות בתוך העץ, לבחון כל ענף ולקבל החלטות גיזום מדויקות בהתאם לצרכי העץ. אני נמנע משימוש בדוקרנים, שעלולים לגרום נזק בלתי הפיך לעץ. לפני הטיפוס, אני בודק את יציבות הענפים באמצעות חבלים מהקרקע. בנוסף, אני תמיד עובד עם "מספר שתיים" על הקרקע שיודע כיצד לחלץ אותי בבטחה במקרה חירום. בניגוד לגיזום ממנוף, אני לעולם לא אוריד ענף שמפריע לי אלא אמצא דרך לעקוף אותו, תוך שמירה על המבנה הטבעי של העץ ומניעת גיזום מופרז.
כיצד פיתחת את הידע והמומחיות שלך באבחון וטיפול במחלות עצים ובבעיות מבניות שלהם? הידע שלי נובע משילוב של ניסיון מעשי רב שנים, החל מילדותי בה התבוננתי בהשפעות של גורמים חיצוניים על עצים, דרך ניסוי וטעייה בפיתוח שיטות כבילה ייחודיות החל מ-1989, ועד להשתתפות בקורס גוזמי מומחה בשנת 1995. בקורס זה רכשתי הבנה פיזיולוגית מעמיקה של העץ ואף הפכתי לחלק מצוות ההדרכה בנושא כבילת עצים. פיתחתי תורה שלמה של כבילת עצים תוך שימוש באמצעים שאינם פוגעים בעץ ומאפשרים לו להמשיך ולגדול באופן בריא.
מהי אורתופדיה של עצים ולמה משמשת כבילה של עצים? מה ההבדל בין קשירה סטטית לדינמית? אורתופדיה של עצים היא גישה טיפולית שמטרתה לתמוך ולייצב עצים בעלי מבנה חלש או פגום, או כאלה הנוטים לנפול בשל משקל או זווית צמיחה בעייתית. כבילה משמשת למנוע קריסה של ענפים או גזעים, ולשמור על בטיחות העץ והסביבה. קשירה סטטית משמשת במצבים בהם העץ כבר נטוי מאוד או שיש סדק, ומטרתה לשמור על המצב הקיים ואף לנסות להחזיר את העץ מעט אחורה בזמן. קשירה דינמית מאפשרת לעץ להמשיך לנוע בצורה טבעית אך מגבילה את תנועתו בנקודות קיצון כדי למנוע שבירה של ענפים תחת עומס.
מהם העקרונות המנחים שלך בבחירת ציוד עבודה, במיוחד מסורים? אני מעדיף כלים קטנים, נוחים ושקטים. גיליתי לפני שנים רבות את המסורים של "שטיל", שמציעים הבנה טובה בתפעול, אמינות ונוחות למשתמש. אני משתדל לעבוד עם מסורים נטענים קטנים ככל האפשר, מכיוון שככל שאני מתערב פחות בעץ, כך הוא רגוע יותר ואינו מגיב באגרסיביות. המסורים השקטים מאפשרים לי לעבוד ללא אוזניות, לשמוע את הסביבה ולתקשר עם הצוות שלי בצורה טובה יותר, תוך שמירה על סביבת עבודה נעימה ושקטה.
האם יש עצים שלא כדאי לגזום אותם כלל? כן, ישנם עצים הרגישים במיוחד לפיצוי גיזום ואינם יודעים להתמודד היטב עם החתכים. במקרים כאלה, עדיף לעתים קרובות לא לגעת בעץ כלל מאשר לבצע פעולה שעלולה ליצור מצב מסוכן יותר. אני תמיד בוחן את מצב העץ ואת ההשלכות של כל פעולת גיזום לפני שאני מחליט כיצד לפעול. לעיתים אני ממליץ ללקוחות פשוט להשאיר את העץ כפי שהוא, למרות שזה עשוי להיות בניגוד לציפיות שלהם.
אילו סימנים מקדימים יכולים להעיד על כך שעץ אינו בריא ודורש בדיקה או טיפול? חשוב להיות מודעים להתנהגות הרגילה של העצים בגינה שלכם. שינויים פתאומיים כמו נשירה מוגברת של עלים בעץ ירוק עד, נשירה של ענפים, או כל דבר שנראה שונה מהרגיל יכולים להעיד על בעיה. במקרה כזה, מומלץ לצלם את העץ ולנסות להבין באינטרנט מה יכולה להיות הסיבה. חשוב להכיר את המאפיינים של העצים שלכם ואת תגובתם לעונות השנה ולשינויי האקלים. אם אתם מודאגים, מומלץ לפנות לגוזם עצים מומחה לייעוץ.
מה הטיפ החשוב ביותר שהיית נותן למישהו שנוטע עץ חדש או מטפל בעץ קיים בגינתו? הטיפ החשוב ביותר הוא לחשוב לטווח ארוך. כשנוטעים עץ חדש, בחרו עץ צעיר ממקור מהימן, המתאים לאזור ולצרכים שלכם, ותנו לו לגדול איתכם. הימנעו מהעתקת עצים גדולים, שלעיתים קרובות סובלים מההעברה ודורשים טיפול מתמיד. בטיפול בעצים קיימים, היו עדינים והתערבו כמה שפחות. אם אתם מבצעים גיזום, עשו זאת בתקופה המתאימה לעץ ובאופן מושכל, תוך הבנה של השפעת הפעולה על בריאות העץ ויציבותו. התייחסו לעץ כאל אורגניזם חי הזקוק לאהבה ותשומת לב.

 

מדריך לימוד: "איך לרפא עצים" - שיח גינון עם גיא כהן

סקירת נושאים עיקריים:
היכרות עם גיא כהן: רקע אישי, המעבר מהנדסת מכשור ובקרה לעולם הגיזום והטיפול בעצים, מקור הכינוי "המנתח".
שיטות גיזום: הגישה הייחודית של גיא כהן: טיפוס על עצים עם חבלים לעומת עבודה עם מנוף. היתרונות והחסרונות של כל שיטה.
ההבנה של גיא כהן את העץ מתוך עבודה בתוך הצמרת.
טכניקות טיפוס ובטיחות: התפתחות שיטות הטיפוס של גיא כהן בהשראת טיפוס מצוקים. השימוש ברוגטקה לשליחת חבל והערכת יציבות העץ לפני טיפוס. עבודה עם שלושה חבלים ומערכת גיבוי עם "מספר שתיים" על הקרקע.
חשיבות הבנת מערכת החבלים ונוהלי חירום.
טיפול בעצים וריפוי: הרקע של גיא כהן בהבנת השפעות חיצוניות על עצים כילד. התפתחות תפיסתו לגבי גיזום ושימור עצים. ההתנגדות להסרת חצי עץ וההבנה של השפעת הגיזום על פיזיולוגיית העץ.
התפתחות תורת הכבילה (ריתום) של עצים כחלופה לכריתה.
ההבדל בין קשירה סטטית ודינמית ומטרותיהן.
התנגדות לשימוש בתומכים קשיחים הגורמים נזק לעץ. תפיסת עולם וגישה מקצועית: החשיבות של חשיבה ארוכת טווח בטיפול בעצים.
הימנעות מהמלצה על זני עצים ספציפיים בשל דינמיות האקלים ומזיקים. השימוש בכלי עבודה קטנים, נוחים ושקטים (מסורים נטענים של STIHL).
חשיבות השקט בעבודה להבנת העץ והסביבה. אתגרים וסיפורים מיוחדים: דוגמאות למקרים בהם גיא כהן טיפל בעצים במצבים מיוחדים.
סיפור אימוץ עצי חרוב עתיקים והשפעת הטיפול על הישרדותם בשריפה. הימנעות ממתן "ביטוח" אחריות על עצים.
שינוי כיוון נטייה של עצים באמצעות גיזום נכון. המלצות לטיפול בעצים בגינה: הימנעות מהעתקת עצים בוגרים והמלצה על שתילת עצים צעירים. בחירת עצים במשתלה עם פיצולים בזוויות טובות והימנעות מזוויות חדות. טכניקות גיזום ביתיות: קיצור ענפים במקום כריתה בבסיס.
עיתוי גיזום: התאמת זמן הגיזום לסוג העץ ועונות השנה. הימנעות מגיזום חזק לפני הקיץ בשל סכנת כוויות שמש. סימנים לעץ לא בריא:הצורך בהכרת התנהגות העץ ותגובה לשינויים. שימוש באמצעים טכנולוגיים לזיהוי בעיות. הבנת תגובות טבעיות של עצים לתנאי אקלים קיצוניים (נשירת עלים בפיקוס קדוש).
המלצה להיות עדינים עם עצים ולראות בהם יצור חי בעל תועלת.
הפניה לגופים מקצועיים כמו משרד החקלאות ועמותת אילני ישראל לקבלת מידע נוסף.


מילון מונחים:

גיזום: פעולה של הסרת ענפים מעץ או שיח למטרות שונות (עיצוב, בריאות, בטיחות).
צמרת: החלק העליון של העץ, הכולל את הענפים והעלים.
מנוף סל: כלי עבודה המורכב על משאית או כלי רכב אחר, וכולל פלטפורמה מוגבהת המאפשרת עבודה בגובה.
חבל (טיפוס): חבל דינמי או סטטי המשמש לטיפוס מאובטח על עצים.
רוגטקה: מכשיר המשמש לשיגור חפצים קטנים למרחק, במקרה זה לשליחת חבל מעל ענף גבוה בעץ.
ריתום (כבילה): שימוש בכבלים או חבלים כדי לתמוך בענפים חלשים או במבנה כללי של עץ ולמנוע שבירה או נפילה.
קשירה סטטית: שיטת ריתום שמטרתה לייצב עץ נטוי או סדוק במצבו הקיים או לתקן מעט את הנטייה.
קשירה דינמית: שיטת ריתום המאפשרת לענפים לנוע באופן טבעי אך מגבילה את תנועתם כדי למנוע שבירה במצב של עומס יתר.
תומכים קשיחים (קלונסאות/קביים): מוטות או מבנים קשיחים המשמשים לתמיכה בענפי עצים.
פיזיולוגיה של העץ: תהליכי החיים והתפקוד של העץ, כולל גדילה, נשימה, הובלת מים וחומרים מזינים.
קודקוד הצמיחה: הנקודה העליונה של הגזע או הענף ממנה מתרחשת הצמיחה העיקרית לגובה.
זוויות חדות (בין ענפים): זווית צרה בין שני ענפים היוצאים מאותה נקודה בגזע, המהווה נקודת תורפה מבנית.
נשיר: עץ המפיל את עליו באופן עונתי, בדרך כלל בסתיו או בחורף.
ירוק עד: עץ השומר על עליו במשך כל השנה, אם כי עלים בודדים נושרים ומתחדשים בהדרגה.
חמסין: גל חום יבש קיצוני המתרחש באזור המזרח התיכון.
התאקלמות (עץ): תהליך הסתגלותו של העץ לתנאי סביבה חדשים לאחר העתקה או שינויים באקלים.
אתיקה מקצועית: קוד התנהגות וערכים מוסכמים המנחים את פעולותיו של איש מקצוע.
גוזם מומחה: איש מקצוע שעבר הכשרה והסמכה מיוחדת בתחום גיזום וטיפול בעצים.
אילני ישראל: עמותה הפועלת לקידום הידע והמודעות בנושאי עצים וטיפול בהם בישראל.
שטח אורבני: אזור בנוי ומיושב בצפיפות, כמו ערים ויישובים.
כריתה: הסרה מלאה של עץ.
ריקבון: תהליך פירוק של רקמות העץ על ידי פטריות או חיידקים.
הגלידה: תהליך ריפוי פצעים בעץ על ידי יצירת רקמה חדשה.
תותב (בעץ): שתל קטן המוחדר לגזע או ענף לצורך חיבור אמצעי תמיכה או כבילה.
גרם (פרי): יחידת משקל קטנה של פרי, אך ריבוי גרמים בקצות ענפים עלול ליצור עומס משמעותי.
מומנט (בענף): כוח סיבובי הנוצר כתוצאה מעומס בקצה הענף המשפיע על בסיסו.
שמכת שמש: נזק לקליפת העץ הנגרם מחשיפה ישירה ופתאומית לקרינת שמש חזקה לאחר גיזום משמעותי.